Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Λακωνία: Οδοιπορικό στα χωριά του δυτικού Πάρνωνα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΒΑΜΒΑΚΟΥ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΕΘΝΟΣ" (7-9-2010 )

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΥΣΗ ΚΑΙ ΒΑΜΒΑΚΟΥ...
Πετρόκτιστες βρύσες, χρώματα της φύσης, η Παναγία η Ρεματιανή αριστερά και χαμηλά, οι στροφές διαδέχονται η μία την άλλη, μια διαδρομή ιδανικήστην Κρήτη.

Συνεχίζουμε τη διείσδυσή μας στα χωριά του δυτικού Πάρνωνα, πετρόκτιστες βρύσες, χρώματα της φύσης, η Παναγία η Ρεματιανή αριστερά και χαμηλά, πού αλλού στη ρεματιά και το φθινόπωρο μαζί με τον χειμώνα σε μια δικιά τους γιορτή...

Μια διαδρομή ιδανική, αρκεί να μη βιάζεται κανείς, οι στροφές διαδέχονται η μια την άλλη, η άσφαλτος δεν καταπονεί το αυτοκίνητο και η Μεγάλη Βρύση, ένα άλλο από τα χωριά του Πάρνωνα της πλευράς που αντιχαιρετά τον Ταϋγετο, τώρα προ των πυλών...

Στη Μεγάλη Βρύση άκμαζε συνοικισμός κατά το 15ο αιώνα και τούτο μαρτυρεί αφενός μεν ο ναός του Προφήτου Προδρόμου, όπου η εντοιχισμένη πλάκα επάνω από την είσοδο μας πληροφορεί ότι ιδρύθηκε το 1692 και από την άλλη πληροφορούμαστε από την αναθηματική επιγραφή εντός του ναού ότι «...ιστορήθη υπό του Ζωγράφου Καλλέργη εκ νήσου Μυκόνου εν έτει 1701».

Ο ναός του Τιμίου Προδρόμου του 19ου αιώνα, το κεφαλάρι της Μεγάλης Βρύσης με τα νερά και τα πλατάνια, ο όμορφος χώρος αναψυχής που έχει διαμορφώσει το Δασαρχείο της Σπάρτης, σίγουρα μια εξαιρετική πρόταση για μονοήμερο ή πολυήμερο ταξίδι ανακάλυψης και αλλαγής. Φεύγουμε και από τη Μεγάλη Βρύση, πολλά τα νερά, υπέροχη η φύση και δεν αργούμε να δούμε να ξεπετάγεται από τα ανοίγματα των δένδρων μια άλλη ξεχωριστή εικόνα, αυτή της Βαμβακούς, ένα άλλο γνωστό κεφαλοχώρι.


Η Βαμβακού είναι πολύ χαρακτηριστικό χωριό με αξιοσημείωτη υψομετρική διαφορά από το χαμηλότερο στο ψηλότερο σπίτι με τη μεγάλη εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους να βρίσκεται πολύ χαμηλά και βέβαια να την αγκαλιάζει όλο αυτό το υπέροχο περιβάλλον, στο ξεκίνημα του Πάρνωνα.

Τα σπίτια εδώ στη Βαμβακού, σε υψόμετρο 950 μ., διατηρούν τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά τους στοιχεία. Κοντά στο χωριό υπάρχουν δύο υψώματα, το Κάστρο και το Πυργάκι, όπου σύμφωνα με την παράδοση υπήρχαν οχυρά, όπως επίσης και δύο οικισμοί, η Παληοχώρα και το Νηοχώρι.

Στο κάτω μέρος του χωριού ρέει ο χείμαρρος Οινούντας, ο οποίος και χάρισε το όνομά του στον σημερινό δήμο. Στην Παληοχώρα ψηλά είναι κτισμένη η Μονή της Αγίας Κυριακής.

Η κεντρική εκκλησία της Βαμβακούς είναι τρισυπόστατη και αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, τον Αγιο Χαράλαμπο και την Αγία Παρασκευή. Στον περίβολό της είναι τοποθετημένος ο εντυπωσιακός χάλκινος ανδριάντας του Θεοδώρητου Β, επισκόπου Βρεσθένης.

Η Βαμβακού έχει έναν επιβλητικό ξενώνα με ανάγλυφη τη μορφή του ιδιοκτήτη και δωρητή θα λέγαμε στον τόπο και έχει αυτό το υπέροχο πλακόστρωτο που κατεβαίνει κάτω στην εκκλησία. Θα ήταν παράλειψη και μεροληψία αν δεν λέγαμε ότι το Ιδρυμα Σταύρου Νιάρχου έχει βοηθήσει σημαντικά στον εξωραϊσμό του χωριού, έχει συμβάλει στη διατήρηση και ανέγερση κτιρίων και γενικά έχει χαρίσει μέριμνα σε αυτά που ο χρόνος τείνει να εξαφανίσει.

Ο επίσκοπος Βρεσθένης Θεοδώρητος ο Β, ήταν πρόεδρος της Α Πελοποννησιακής Γερουσίας τον Μάιο του 1821 και αντιπρόεδρος της εν Αστρει Β Εθνικής Συνελεύσεως.

Στη μεγάλη εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους τα φύλλα καλύπτουν και το χαλάκι της κεντρικής πύλης, η πλατεία φιλοξενεί τον ανδριάντα του Θεοδώρητου Β, καθώς και τις προτομές των Σπύρου και Σταύρου Νιάρχου, οι οποίοι γεννήθηκαν στη Βαμβακού και που φυσικά δεν την ξέχασαν.

Από τη Βαμβακού φεύγει και το κυρίως μονοπάτι για το καταφύγιο του Πάρνωνα στη θέση Αρνόμουσγα, που διαχειρίζεται ο Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: